Sürücü Belgesi, yetkili kurumlar tarafından verilen, karayolunda seyreden motorlu veya motorsuz araçların bireyler tarafından idare edilebilmesine olanak tanıyan, kimlik işlevi görebilen resmi belgedir.
2013 yılında değişen yeni MTSK Yönetmeliğine göre, eskiye oranla sürücü belgesi almak biraz zorlaşmışken, 2016 Ocak ayında yürürlüğe giren yeni yönetmelikle köklü değişimlerle birlikte çok daha zorlaşmıştır.
Öncelikle alacağınız sürücü belgesinin şartlarını sağlıyor olmanız gereklidir. Bu şartlar yaş, sağlık, tecrübe ve eğitim şartıdır. Sonrasında bir sürücü kursuna başvurarak kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Sürücü kursuna başvuru esnasında sizden bazı evraklar istenecektir. Ayrıca TC kimlik numaranız ile ilgili bankaya sınav harcını belirtilen tarihten önce yatırmalısınız. Ödemeler sisteme geç yansırsa sınava alınmayacağınızdan, ödemeyi son güne bırakmamanız yararınıza olacaktır. Değişen yeni yönetmelik gereği kurstaki teori ve uygulama derslerine devam zorunluluğu getirilmiştir. Kurstan ders saatlerini öğrenerek derslere girip eğitim aldıktan sonra, MEB tarafından açıklanmış tarihte yazılı sınava giriyorsunuz. %70 başarı gösteren kursiyer uygulamalı (direksiyon) sınava girmeye hak kazanıyor. Bu sınavda da başarılı olduktan sonra, bağlı bulunduğunuz kurs tarafından sertifikanız hazırlanacak, herhangi bir ilçeye ait Emniyet Müdürlüğünden e-randevu sistemi aracılığı ile randevu alınarak sertifika ve diğer belgelerinizle müracaat ederek sürücü belgesini alabileceksiniz.
Sürücü Belgesi Sınıfları Sürücü belgesi kullanılacak araç tipine göre farklılıklar göstermektedirler. En yaygın olarak kullanılan sürücü belgesi sınıfı, otomobil sürücü belgesi olan B’dir. Sürücü belgesi sınıfları: