Manüel araç ile Defansif / Güvenli sürüş programı;
Gelişim Sürücü Kursunun uyguladığı programdır.
Manüel araçla ilgili DEFANSİF/GÜVENLİ sürüş programımız kurumun belirlediği alanda başlar, kurumun güvenlik donanımlı aracı ile yapılır.
İlk gün birinci eğitim saatinde araç içi bilgilendirme ile giriş yapılır.
Kullanılan araç ile ilgili bilgi aktarımı sağlanır.
Doğru oturuş pozisyonu, aynaların doğru şekilde ayarlanması ve bakışın önemi, dashboard tanıtımı, ışık ve uyarı ışıklarının anlatılması, sinyal kolu tanıtımı ve kullanımının öneminin aktarılması, silecek kolunun tanıtılması, emniyet kemerinin öneminin anlatılması ve uygulanması sağlanır.
Çalışma alanının tanıtılmasından sonra, çalışmada kullanılacak aracın debriyaj yüksekliği, fren sertliği, gaz tepkimesinin anlatılması sağlanır. Katılımcı uygulamalı olarak öncelikle eğimi olmayan alanda bu çalışmaya başlar. Araç mekaniklerinin tanınması ve uygulanması yeterli seviyeye gelince sürüşe başlanır.
Sonrasında eğimli alanda sürüş tekrarları sağlanır. Dikdörtgen şeklindeki, trafiğe acık çalışma ancak aktif trafiğin olmadığı sürüş alanımızın bir köşesi %12, bir köşesi %7 ve bir diğer köşesi %4 eğimlidir. Bu alanda sağa dönüş çalışmaları başlar ve hatasız uygulanana kadar devam eder.
Takip eden süreçte alan ters olarak da uygulanarak yokuş-kalkışla beraber sola dönüş teknikleri çalışılır ve hatasız uygulanana kadar devam eder. Bu çalışmaların sonunda sekiz karakter eğimli dönüş tamamlanmış olur.
Trafikteki ve kavşaklarda geçiş öncelikleri ile ilgili bilgilendirme gösterisi video üstünden yapılır ve uygulama çalışması başlar.
Katılımcımızın sürüş başarısı arttıkça aktif trafikte sürüş çalışması başlar. Bu çalışmada trafiği okuma, bakma, görme, karar verme, önceliklerin belirlenmesi, algılama, uygulama, reaksiyon süresi, stres yönetimi akan trafikte sürüş sırasında uygulanması istenir.
İlerleyen eğitim sürecimizde kontrollü ve kontrolsüz kavşaklara bakma-yaklaşma-karar verme-geçme-uzaklaşma, dönel kavşaklara bakma-yaklaşma-karar verme-geçme-uzaklaşma ve kavşak içi davranış yöntemleri anlatılır ve uygulaması yapılır. Bu çalışma hatasız yapılana kadar kavşaklar değiştirilerek devam eder.
Güvenli takip mesafesi anlatılır, video üzerinden gösterimi yapılır, uygulaması hatasız yapılana kadar devam eder.
Defansif/güvenli sürüş programımızın bu aşamasından sonra, katılımcımızın sosyal çevresi, işi, evi, ya da kullanmak istediği yollarla beraber E5 ve TEM bağlantı yolları, yonca kavşaklar, ulusal marketlerin giriş ve çıkışları, hastane giriş ve çıkışları da kullanılarak çalışma programımız devam eder.
Yan ve dik park çalışmaları yapılarak eğitim programı sona erer. Bu çalışmaların tamamı kurumun güvenlik donanımlı araçları ile yapılır.
Her katılımcımız için kendi aracına geçerek adaptasyon çalışması yapılabilir. Bu çalışma için yukarıdaki eğitim programının hatasız bir şekilde bitirilmiş olması gerekir. Kendi aracı ile sürüş eğitimi programımız, katılımcımızın istediği yerden başlar ve istediği yerde biter. (İstanbul sınırları içinde toplu ulaşıma yakın noktaların seçilmesi tercih edilir)
Eğitim programımızın uzunluğu ya da kısalığı yani süresi katılımcının algılama, uygulama, reaksiyon süresi, stresi yönetebilmesiyle doğru orantılıdır. Katılımcının trafikte panik yapması ve karar verememesi gibi konular eğitim sürecinin uzamasına yol açacaktır.
Unutulmamalıdır ki, otomobil kullanmak psikomotor bir tekrardır. Çok tekrar reflekssel karar verme yeteneğinizi geliştirir ve çok faydalıdır. Her katılımcının reaksiyon süresi farklı olduğundan eğitim süreleri değişkenlik gösterecektir.
Katılımcı eğitmenin kararı ile güvenli sürüş ve duruşlarını yapabiliyorsa, bakma görme ve karar verme yetenekleri gelişmeye başladıysa, istediği noktadan alınır ve bırakılır. Unutulmamalıdır ki, amacımız sizi bir noktadan bir noktaya götürmek değil güvenli şekilde otomobil sürmenizi sağlamaktır.
Toplu ödeme sistemi yoktur. Katılımcımız isterse kredi kartı ile ödeme yapabilir, ancak bu ödeme dersten en az bir gün önce kuruma yapılmalıdır.
Katılımcı o günkü eğitimi bitince araç içinde o dersin ödemesini eğitmene yapabilir.
Eğitim sırasında trafik cezası veya kaza durumunda sürücü sorumlu olup ancak doğacak maddi hasar ve ziyanlarda katılımcının sorumluluğu yoktur.
Katılımcımız istediği zaman eğitimi bırakabilir, aynı hak eğitmen için de geçerlidir.
Otomatik araç ile Defansif /Güvenli sürüş programı;
Gelişim Sürücü Kursunun uyguladığı programdır.
Bu eğitim programı için manüel araç eğitim programı aynen geçerlidir.
Bu programda eğitim aracın teknik donanımı nedeniyle ilgili olarak fren sertliği, gaz tepkimesi, aracın hızıyla direksiyon senkronizasyonu çalışmalarıyla başlayacaktır. Bu çalışma eğimli alanda tam ve hatasız olarak yapılana kadar devam eder. Aktif trafikte sürüş çalışmasına bu seviyeden sonra başlanabilir.
Toplu ödeme sistemi yoktur. Katılımcımız isterse kredi kartı ile ödeme yapabilir, ancak bu ödeme dersten en az bir gün önce kuruma yapılmalıdır.
Katılımcı o günkü eğitimi bitince araç içinde o dersin ödemesini eğitmene yapabilir.
Eğitim sırasında trafik cezası veya kaza durumunda sürücü sorumlu olup ancak doğacak maddi hasar ve ziyanlarda katılımcının sorumluluğu yoktur.
Katılımcımız istediği zaman eğitimi bırakabilir, aynı hak eğitmen için de geçerlidir.